Premijera dokumentarnog filma “Zar nije bolje ovako?!”

Piše
Lorena Sikavica

svibnja 22, 2017

U subotu, 27. svibnja će u zagrebačkom kultnom kinu Tuškanac premijerno biti prikazan film „Zar nije bolje ovako“.

Film je rezultat suradnje mladih u Regionalnoj mreži „Balkanac“ čiji je cilj smanjiti međusobnu netrpeljivost i povezati mlade Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Prvi projekt mreže  je dokumentarni film „Zar nije bolje ovako?“. Radi se o amaterskom dokumentarnom filmu koji je u potpunosti neprofitnog karaktera. Sniman je tijekom kolovoza i rujna 2016. godine u Sarajevu, Tuzli, Zagrebu, Splitu, Mostaru, Beogradu i Jagodini te na specifičan način predstavlja svaki od spomenutih gradove te život mladih u njemu. Radnja prati nekolicinu članova udruge na njihovom putovanju kroz ove tri zemlje, gdje po putu susreću mlade koji otvoreno komentiraju i iskazuju stavove o trenutnoj situaciji ali i o budućnosti na ovim prostorima.

Film „Zar nije bolje ovako?“ je ranije premijerno prikazan u Bosni i Hercegovini i u Srbiji, a svoju će Hrvatsku premijeru doživjeti 27. svibnja u 20:30 sati u zagrebačkom kinu Tuškanac.

Ulaz na premijeru je besplatan. Hrvatsku premijeru podržala je i Ida Prester na svome Facebook profilu, pozvavši preko njega mlade na buđenje i podršku projektu.

Balkanac je regionalna mreža triju nevladinih neprofitnih udruga koja okuplja mlade u borbi protiv međunacionalnih i međuvjerskih podjela, promicanju nenasilja te u izgradnji mira. Mreža se sastoji od tri samostalne udruge, u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj sa sjedištima u Sarajevu, Beogradu i Zagrebu.

Ideja je pokrenuta u veljači 2015. godine od strane mladog Beograđanina Nemanje Cvetkovića, koji je osmislio ideju o snimanju amaterskog i niskobudžetnog dokumentarnog filma o mladima na prostoru Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske te okupio manje grupe mladih u Sarajevu i Zagrebu. Iz ideje o dokumentarnom filmu razvila se ideja o regionalnoj mreži.

Danas Regionalna mreža mladih Balkanac okuplja stotinjak mladih u sve tri države, no rješavanjem preostalih pravnih pitanja očekuje se da će taj broj uvelike porasti, jer se u budućnosti planira širenje mreže na ostale države u regiji – Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Albaniju, Bugarsku te Rumunjsku. Udruga Balkanac također je i članica organizacije Mreža mira.

Komentari