Rock i filozofija: Franco B. Bifo i Bobby Gillespie u HNK-u

Piše
Dijana Šimunić

Jan 28, 2017

Rock i filozofija uskoro dolaze u zagrebački HNK, zahvaljujući gostovanju talijanskog filozofa Franca B. Bifa i rockera Bobbyja Gillespieja.

Pitate se što rock i filozofija imaju zajedničko? Ciklus Filozofskoga teatra Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu nastavlja se 29. siječnja od 20 sati gostovanjem talijanskog filozofa Franca Berardija Bifa i pjevača škotske rock grupe Primal Scream Bobbyja Gillespieja koji će govoriti upravo o povezanosti rocka i filozofije.

Kako je uopće došlo do ovog neočekivanog spoja gostiju, objasnio je urednik i voditelj teatra Srećko Horvat.

Bifo je već dulje vrijeme jedan od najzanimljivijih suvremenih filozofa, koji pruža lucidne analize kasnoga kapitalizma, od vala terorizma do pojave novoga fašizma. Grupa Primal Scream posljednjih trideset godina pomiče granice rocka, a kada jedan takav bend odluči napraviti nov album inspiriran upravo Bifom, logično je pozvati ih u Filozofski teatar.

I Bifo i Gillespie na neki su se način formirali upravo kroz punk što je poslužilo kao nulta godina za daljnji razvoj filozofije i rocka. 30 je godina prošlo od prvoga albuma Primal Screama, a Bobby je prije toga svirao i u kultnome Jesus and the Mary Chain, dok je Bifo surađivao s Felixom Guattarijem u njegovoj šizoanalizi, posvetivši se istraživanju kasnog kapitalizma.

Više informacija možete pronaći na službenim stranicama HNK-a.

Komentari