Što vas očekuje na ovogodišnjoj Kampusijadi

Piše
Nikolina Oršulić

Apr 27, 2016

Ususret jednom od najvećih evenata u akademskom kalendaru zagrebačkih studenata – Kampusijadi, odradili smo opsežan intervju s ovogodišnjim organizacijskim timom. Provjerite što smo saznali.

Kampusijadu koja će se održati 12. svibnja na borongajskom kampusu željno iščekuju mnogi, a osobito joj se raduju organizatori koji imaju pune ruke posla. Na naša pitanja odgovarao je dio organizacijskog tima – Josip Papak, predsjednik Studentskog zbora Hrvatskih studija, Mišo Čupić, potpredsjednik Studentskog zbora Fakulteta prometnih znanosti i Ela Megla, predsjednica Studentskog zbora Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta.

Koji je glavni cilj Kampusijade? Promoviraju li i neki drugi projekti zajedništvo studenata Kampusa?

Cilj sportsko-zabavne manifestacije Kampusijada jest da se zagrebački studenti zabave i dobro provedu uz bavljenje sportskim aktivnostima i druženje u prirodi. Lijepo je vidjeti veliki broj  studenata kako se druže, igraju i vesele usred semestra, a uz to kvalitetno provode slobodno vrijeme i upoznaju nove ljude. Kroz težnju da privučemo što više studenata sa svih sastavnica sveučilišta, veleučilišta i visokih škola, i mi organizatori se bolje upoznajemo i trudimo pružiti studentima ono za čime vidimo da se javlja potreba. Studentski način života uključuje puno sjedenja i nekretanja, tako da se kroz Kampusijadu potiče studente da to promijene, sudjeluju u nekoj od brojnih aktivnosti jer svaki student može pronaći nešto za sebe.

Ovo je jedini projekt koji organiziraju sva tri fakukteta na Kampusu i iako postoje brojni događaji na Kampusu, Kampusijada predstavlja kvalitetnu suradnju studenata ne samo na Kampusu, već i šire.

kamp8

Koliko ljudi radi na organizaciji i realizaciji? 

U organizaciji Kampusijade sudjeluje 14 studenata s Fakulteta prometnih znanosti, Hrvatskih studija te Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Uz organizatore javlja se i velik broj zainteresiranih studenata za volontiranje. Ove godine smo udvostručili broj prijavljenih volontera – ima ih čak 100! Ovogodišnja Kampusijada je treća za redom u organizaciji studenata s Kampusa, a svake godine bilježi se sve veći broj studenata zainteresiranih za taj događaj – prošle godine sudjelovalo je preko 980 natjecatelja. To nas motivira da studente iznenadimo s novim sadržajima i potrudimo se da pokažemo svima da zajedništvom možemo postići sve.

Očekuju li studente ove godine neke novosti na Kampusijadi? Ima li novih disciplina? Hoće li biti hrane?

Ove godine uveli smo nove discipline kao što su beer pong, pikado te kviz „Najslabiji Hrvat“. Također, potrudili smo se uključiti i kulturne popratne sadržaje pa smo organizirali izložbu totema i predstavljanje udruga. Budući da postoje studenti koji imaju oštećenje vida, odlučili smo i za njih organizirati kartašku igru belu te šah. Osim toga, kako bi podigli razinu svijesti o poteškoćama s kojim se oni svakodnevno susreću, organizirali smo i malo predstavljanje udruge UP2DATE koja će educirati ostale studente o orijentaciji slijepih i slabovidnih osoba u prostoru.

Što se hrane tiče, ove godine je u planu organizirati roštilj u suradnji sa SC-om koji bi se nalazio uz terene nadohvat studentima kojima je potrebna hrana za bolju efikasnost. Dogovorili smo da će menza Kampusa radit dulje, do 18 sati. Doista je mnogo novosti koje smo uveli, a uskoro ćemo ih početi aktivnije predstavljati na našoj Facebook stranici i na internetskoj stranici.

_MG_3747

Koliko disciplina će biti ove godine? U koliko disciplina se maksimalno može sudjelovati? Za koje sportove je najviše prijavljenih?

Imamo 21 disciplinu, a sve informacije mogu se naći na stranicama Kampusijade. Jedna osoba može se prijaviti na tri različite discipline (dvije grupne i jednu individualnu) kako bi izbjegli gužvu i preklapanje vremena održavanja različitih disciplina. Najviše prijava imamo za nogomet, odbojku i belu. Dan prije Kampusijade, održat će se kvalifikacije za nogomet, odbojku i košarku. Podsjećamo da se ove godine prijave za natjecanja održavaju do 5. svibnja.

Prijavljuju li se isti timovi svake godine, ima li Kampusijada višestruke pobjednike u određenim sportovima? Mogu li se za sudjelovanje na Kampusijadi (u sportskom dijelu) prijaviti i osobe koje više nisu studenti?

Već treću godinu zaredom iznenađuje nas vjernost nekih igrača i grupa igrača. Tako, primjerice, odbojka i nogomet bilježe najviše “povratnika”, a neki su uspjeli prošle godine i obraniti titulu prvaka! Naravno, imena grupa su veoma inovativna te nas redovito nasmiju dok ih čitamo (shoutout to Leteći medvjedići i Komentator nema pišu). Na Kampusijadu se mogu prijaviti isključivo aktualni studenti – smatramo kako ih u Zagrebu ima i više nego dovoljno.

kamp19

Sudjeluju li i profesori – u sportskom dijelu, organizaciji, barem u navijanju?

Profesori i ostali djelatnici sudjeluju u pomoći pri organizaciji, ali nađu se profesori koji znaju i zaigrati belu ili stolni nogomet. Prošle godine se zahuktao i mini turnir u stolnom nogometu između njih, što pokazuje da je i njima do malo zabave između brda obaveza.

Zašto tolika rupa između prve i druge Kampusijade?

Ne znamo točne razloge zašto je Studentski centar odlučio prekinuti izvođenje Kampusijade, ali nam je u neku ruku i drago jer smo to mi kao studenti uspjeli samostalno osoviti na noge i pokazati kako smo sposobni nešto tako veliko pokrenuti!

Je li glazbeni aspekt Kampusijade zanemaren? Namjerava li se u budućnosti pojačati taj dio priče?

Glazbeni aspekt nije zanemaren, imamo odličnog DJ-a Dinu koji uz vrhunske glazbene mikseve odrepa nešto u skladu s Kampusijadom što motivira ostale studente da se još više zabave. Trenutno pripremamo veliko iznenađenje za after party Kampusijade koji bi se trebao dogoditi odmah po zaključenju Kampusijade. Detalje ćemo, naravno, prvo otkriti čitateljima X-ice!

kamp20

Postoji li inicijativa da se tijekom trajanja Kampusijade otkažu sva predavanja kako bi svi mogli uživati u tom jedinstvenom danu? Ljute li se predavači na buku i loše uvjete rada na taj dan ili takvih sukoba nema? 

To bi bilo odlično! Cilj Kampusijade je pokrenuti studente Kampusa i šire na sportske aktivnosti tako da bi bilo logično da nema nastave ili da se ona provede vani uz navijanje i sudjelovanje u nekim od aktivnosti. Realni smo i znamo da se to neće ostvariti, ali smo omogućili studentima da im se Kampusijada ubraja u odrađivanje tjelesne i zdravstvene kulture te upiše u volonterske knjižice za one studente koji volontiraju te da većina profesora opravda taj dan sudionicima i volonterima.  Nadamo se da će s vremenom svi profesori na taj način poduprijeti Kampusijadu.  Do sada nismo dobili pritužbe na buku. Profesori su mnogo ranije upoznati da će taj dan biti malo veće gužve i buke na Kampusu i mislim da ih većina podržava ovo što radimo tako da nam ne zamjeraju.

_MG_3710

O čemu sanja organizacijski tim i nada se da će to biti sastavni dio Kampusijade nekih budućih generacija?

Organizacijski tim sanja da će Kampusijada postati tradicija te da će svake godine biti bolja u odnosu na prethodnu. Nažalost, nismo u mogućnosti udovoljiti svim zahtjevima studenata zbog nedostatka financija, ali se nadamo da će se to s vremenom promijeniti i da će se uvidjeti potencijal ovog projekta ne samo od strane fakulteta na Kampusu, nego i šire. Uz dobru zabavu potičemo studente da se bave sportskim aktivnostima, a time slijedimo onu poznatu latinsku izreku: “Mens sana in corpore sano!”.

Prijavite se na Kampusijadu

Komentari