ZagrebDox: Nesvakidašnje priče u Biografskom Doxu

Piše
Dijana Šimunić

Feb 09, 2017

Priče u Biografskom Doxu donose zanimljive uvide u živote javnih osoba, od najbliže Goebbelsove suradnice koja ne osjeća kajanje do osobnog putovanja neonacista koji otkriva da je podrijetlom Židov.

U Biografskom Doxu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox, posjetitelji će moći uživati u programu od šest filmova s nesvakidašnjim pogledom u osobnosti raznih javnih osoba suvremenog doba.

Njemački život (A German Life) donosi portret najbliže suradnice, tajnice i stenografkinje, zloglasnog Josepha Goebbelsa, Brunhilde Pomsel, koja je nedavno preminula u 106. godini života. Film je djelo četvorice autora – Christiana Kronesa, Olafa Müllera, Rolanda Schrotthofera, Floriana Weigensamera.

U filmu Međuprostor – Marina Abramović i Brazil (The Space in Between – Marina Abramovic and Brazil) Marca Del Fiola, pratimo još jednu duhovnu avanturu umjetnice Marine Abramović, njezinu potragu za duhovnim iscjeljenjem u Brazilu i propitkivanje granice između umjetnosti i duhovnosti. Film uključuje iscjeliteljske tretmane, duhovne rituale, šamanske procese i donosi dosad nezabilježen pristup intimnom kreativnom procesu jedne od najvažnijih umjetnica našeg doba.

Prolaznost slave tema je dokumentarca Para povrh rijeke (Steam on the River) autora Filipa Remunde i Roberta Kichhoffa, a tvrdnji da je slava umjetnika privremena svjedoče apsurdne, duhovite, ali i dijelom tragične životne priče triju iznimno nadarenih vremešnih džezista, redom osebujnih ličnosti koji na vrhuncu karijere napuštaju bivšu Čehoslovačku i sele na zapad, u New York, Pariz i Stuttgart.

Britanski autor Liam Saint-Pierre u filmu Izmišljanje normalnog (Reinvention of Normal) donosi portret Dominica Wilcoxa, umjetnika, izumitelja i dizajnera koji u strastvenoj potrazi za novim idejama pretvara obično i svakidašnje u iznenađujuće, začudno i provokativno. Film je osvajao nagrade za najbolji dokumentarac na festivalima kratkometražnog filma u New Yorku i Berlinu.

Ne reci nikome (Keep Quiet) složen je portret reformiranog neonacista u režiji Sama Blaira i Josepha Martina. Film prati člana ekstremističke konzervativne stranke Jobbik u Mađarskoj i osnivača Mađarske garde (paravojnog krila spomenute stranke), koji na vrhuncu političke karijere otkriva dugo čuvanu obiteljsku tajnu o židovskom podrijetlu roditelja svoje majke te kreće na osobno putovanje od uvjerenog antisemita do ortodoksnog Židova.

Gradonačelnica (Ada for Mayor) autora Paua Fausa prati Adu Colau od početka njezine kandidature do dana kada je odabrana za gradonačelnicu Barcelone. Ciljajući prema transparentnosti, film portretira novo poimanje politike koja je radikalno promjenila političku sliku te zemlje.

Detalji o programu nalaze se na linku.

Komentari