Uskoro počinje 29. Muzički biennale Zagreb

Piše
Ana Leko

Mar 26, 2017

U bogatom i raskošnom programu ovogodišnjeg Muzičkog biennala Zagreb, posebna pozornost pridaje se koncertima studenata i mladih.

Malo manje od mjesec dana ostalo je do početka 29. Muzičkog biennala Zagreb, najvećeg međunarodnog festivala suvremene glazbe – u posljednjem travanjskom tjednu mnogi koncerti i kazališni prostori u Zagrebu posvetit će se suvremenoj glazbi, svim njezinim licima, oblicima i zvucima, uz mnoge glazbenike i umjetnike iz regije i svijeta.

Bogati program 29. izdanja Muzičkog biennala Zagreb broji više od 30 koncerata u samo osam dana, od 22. do 29. travnja, što znači da će se svakog festivalskog dana održati više događanja, na različitim lokacijama. Od neformalnih studentskih koncerta, preko prime time večernjih termina, programa za djecu i mlade, do multimedijalnih produkcija, Biennale teži iznenaditi, šokirati i zadovoljiti publiku raznih generacija i umjetničkih afiniteta, još od davne 1961. godine.

Svečano otvaranje Festivala održat će se u Kazalištu Komedija 22. travnja s početkom u 19:30 sati. Premijera opere Klothò poljske skladateljice Martyne Kosecke bit će i suradnja s Hrvatskim narodnim kazalištem Ivana pl. Zajca iz Rijeke, čiji će ansambl i solisti oživjeti svijet bajki na kojima se temelji libreto opere, a njome će ravnati Berislav Šipuš. Upravo praizvedba opere Klothò i suradnja s Veleposlanstvom Republike Poljske u Zagrebu bila je povod da ove godine na Muzičkom biennalu Zagreb Poljska bude zemlja-partner.

Također, na ovogodišnjem Muzičkom biennalu Zagreb nastupit će vodeći europski ansambli posvećeni interpretaciji glazbe 20. i 21. stoljeća – ansambl Intercontemporain (Francuska) i ansambl Modern (Njemačka), Oslo sinfonietta (Norveška), ansambl Ictus (Belgija), Les Percussions de Strasbourg (Francuska) te pre-art soloists (Švicarska).

Ansambl Intercontemporain. Foto: Franck Fervile

Ansambl Intercontemporain. Foto: Franck Fervile

Posebno vrijedna programska smjernica Muzičkog biennala Zagreb kojoj se na 29. izdanju dalo puno prostora jesu programi za djecu i mlade. U svrhu odgajanja publike i poticanja kreativnosti među mladima, MBZ je pripremio cijeli ciklus koncerata gdje će publika u neformalnoj atmosferi moći čuti studente i mlade glazbenike iz raznih dijelova Europe.

Ansambl Modern. Foto: Barbara Aumuller

Ansambl Modern. Foto: Barbara Aumuller

Na koncertima koji će se održati u Kulturno-informativnom centru (KIC) od 24. do 27. travnja u 15 sati, održat će se program Electro-news from Ccho-Slovakia, potom će nastupiti Gudački kvartet Maurice (Italija), ansambl Dark Flow Trio (Mađarska), solisti S/UMAS ansambla za suvremenu glazbu pri Umjetničkoj akademiji u Splitu.

Sve detalje i kompletan program možete pronaći na web stranicama Biennala.

Tekst i fotografije: Objava za medije

Komentari