Volontiraj u inozemstvu i postani Global Citizen

Piše
Ana Leko

Jun 01, 2016

Statistički je dokazano da će osoba koja ima neko volontersko iskustvo navedeno u životopisu dobiti prednost pred onima koji ga nemaju, stoga se javi udruzi AIESEC Zagreb i započni svoju volontersku avanturu.

Od kolijevke pa do groba, najljepše je đačko doba. Svi smo ovu izreku čuli barem jednom u životu, najčešće kao savjet naših roditelja ili starije braće/sestara kada bismo se žalili na silne obaveze koje imamo u sklopu školovanja. Iako većina nas više nije đak, završili smo srednju školu i već debelo zagrizli u studentski život, ova izreka je i dalje prisutna i relevantna u našim životima.

Unatoč tome što nam je kao studentima školovanje primarna briga i želimo završiti faks što prije da bi se mogli zaposliti, poslodavci traže sve više iskustva za početne pozicije i očigledno je da samo formalno obrazovanje više nije dovoljno za dobivanje posla iz snova. Ono što se većini pojavi u glavi kada vide oglas za posao je – od kuda mi barem 6  mjeseci iskustva rada na nekoj poziciji, još se uvijek školujem/diplomirao sam prošli mjesec.

E sad, zašto nam svi govore da je studentsko vrijeme najbolje vrijeme naših života? Zato što smo u ranim dvadesetima dovoljno slobodni za putovanja, druženja s prijateljima, isprobavanje novih stvari i ideja, možemo volontirati, ići na studentske razmjene i obogatiti kako svoj životopis, tako i sebe kao osobu. U tih 5 godina, koliko traje većina akademskih programa, imamo priliku izaći iz okvira koje nam nameće društvo (ali i roditelji) i pobrinuti se za to da jednom kada diplomiramo, u svom životopisu imamo nešto više osim titule koju smo dobili po završetku faksa.

Kako se u sve to uklapa AIESEC-ov program volontiranja Global Citizen? Statistički je dokazano da će osoba koja ima neko volontersko iskustvo navedeno u životopisu dobiti prednost pred onima koji ga nemaju. Današnjim poslodavcima je bitno da osoba koja im se prijavila za neku poziciju kroz svoj životopis pokaže da je otvorena za rad i učenje, da se brzo može prilagoditi okolini u kojoj radi i da je samoinicijativna.

Global Citizen je međunarodni program volontiranja usmjeren na studente i mlade do 30 godina koji su zainteresirani za rad u međunarodnom okruženju, proširenje svojeg znanja o drugim kulturama i ostavljanje utjecaja na lokalnu zajednicu. Ovaj volonterski program traje od 6 do 8 tjedana, a teme koje projekti najčešće pokrivaju su multikulturalnost, ljudska prava i obrazovanje. Praksa se najčešće obavlja u školama, raznim nevladinim i neprofitnim udrugama i fakultetima. Unatoč tome što se za ove prakse ne dobiva plaća, osiguran je smještaj za vrijeme trajanja prakse, a u većini slučajeva i hrana.

Ocjene i akademski uspjeh jesu bitne stavke, ali nisu sve. Današnji poslodavci žele vidjeti da njihovi budući zaposlenici mogu održavati balans između posla i osobnog života. U današnjem kompetitivnom svijetu jako je bitno iskočiti iz mase, a ovakva iskustva daju priliku za to. Jednom kada ste prošli kroz ovakvo iskustvo imate priliku pokazati svoju osobnost, imate priliku dokazati da vam je stalo do društvenih problema i stvari koje se događaju u svijetu oko vas, a što je najvažnije, imate priliku izdvojiti se iz mase i dokazati da ste zainteresirani za nešto više.

Ako želite biti ta osoba koja će se izdvojiti iz mase i pomoći u rješavanju nekog društvenog problema javite se na Facebook stranicu AIESEC Zagreb, gdje će studenti iz udruge vam pomoći da to i ostvarite još ovo ljeto.

Komentari