Hrvatski filmovi na 14. Zagreb Film Festivalu

Piše
Dijana Šimunić

Oct 13, 2016

U glavni program ove je godine uvršten rekordan broj domaćih ostvarenja: od 13 filmova koliko ih se natječe za Zlatna kolica, njih četiri nosi hrvatski produkcijski potpis.

14. izdanje Zagreb Film Festivala u devet dana trajanja na nekoliko lokacija (u kinima Europa i Tuškanac, Muzeju suvremene umjetnosti, Dokukinu KIC, F22 – Novoj akademskoj sceni i Goethe Institutu) predstavit će više od stotinu raznovrsnih filmova domaće i strane produkcije.

Domaći autori

Kao što je to običaj, Zagreb Film Festival ponovno posebnu pažnju posvećuje domaćim autorima i koprodukcijama. U glavni natjecateljski program ove je godine uvršten rekordan broj domaćih ostvarenja – od 13 filmova koliko ih se natječe za Zlatna kolica, njih čak četiri nosi hrvatski produkcijski potpis. Svoju hrvatsku premijeru na ZFF-u imat će dugometražni film redateljice Hane Jušić Ne gledaj mi u pijat.

Nakon premijernog prikazivanja u programu Pulskog filmskog festivala, zagrebačkoj se publici u glavnom programu predstavlja još jedno domaće ostvarenje – Trampolin renomirane hrvatske dokumentaristice Katarine Zrinke Matijević.

Raznovrsni program ZFF-a

Dva filma s Hrvatskom u ulozi manjinske koprodukcijske zemlje također se natječu za glavnu ZFF-ovu nagradu. To su makedonsko ostvarenje Oslobođenje Skoplja i gruzijski film Kuća drugih. Oba filma aktualni su predstavnici u kandidaturi za Oscara.

U popratnom programu Ponovno s nama svoju premijernu projekciju pred hrvatskom publikom imat će film Goran Nevija Marasovića, intrigantan triler smješten u idilu Gorskog Kotara, a spomenuti program uključuje još i film Sieranevada, hrvatsku manjinsku koprodukciju čiju režiju potpisuje jedan od začetnika rumunjskog novog vala i laureat kratkometražnog programa 2. ZFF-a, Cristi Puiu.

Komentari