Mozak u leru – po što sam ono došao?

Piše
Diana Radobuljac

svibnja 05, 2016

Koliko ste puta krenuli po nešto i zaboravili po što idete? Pitate se radi li vam mozak kako treba? Što se dogodi u tih nekoliko sekundi? Znanstvenici pokušavaju objasniti zbrku koja se dogodi među neuronima poznatiju kao Doorway Effect. 

U žurbi ste i krećete po ključ od stana. Dođete do predvorja i više ne znate po što ste došli. Stojite bespomoćno, a sekunde teku. Profesor na faksu će teško prihvatiti ispriku – mozak mi je zablokirao i zaboravio sam da moram zaključati stan kad odlazim. Izgleda kao je prošla cijela vječnost, a vi ugledate ključeve i shvatite da ste baš po njih došli.

Iako će možda neki od vas pomisliti kako vas i mozak napušta, ne brinite se. Znanstvenici smatraju da je upravo to znak da vam mozak dobro funkcionira. Provjerili su to na jednostavnom eksperimentu.

U istraživanju je sudjelovalo 55 studenata. Dana im je jednostavna računalna igrica u kojoj su se morali kretati po zgradi, te iz sobe u sobu premještati i nositi različite stvari. Rezultat je pokazao da prijelaz iz jednog prostora u drugi mozak doživljava kao novi prostor za memoriju i zaboravlja što je htio prije ulaska u drugu prostoriju. Možemo to usporediti s otvaranjem novog prozora na računalu.

Iako znanstvenici još uvijek nisu otkrili kako izbjeći Doorway Effect, pokušali su ga objasniti. Ljudski mozak je, ipak, super stroj koji radi i kad mislimo da ne radi. Zato mu nećemo uzeti za zlo kad malo zablokira. 🙂

Izvor: mentalfloss.com

Komentari