Online PC igre – mala škola za početnike

Piše
Dijana Šimunić

svibnja 03, 2016

Slično kao što je to slučaj i s društvenim mrežama, sada putem online igrica možemo komunicirati s ljudima diljem svijeta – dijeliti iskustva i zabavljati se igrajući igrice koje smo u prošlosti igrali sami ili s prijateljima, isključivo u istoj prostoriji.

Svi smo barem jednom odigrali neku igru na računalu, bilo to iz zabave, na preporuku prijatelja gejmera ili jednostavno da vidimo u čemu je tolika strka oko određene igrice. Naime, danas u ovom tehnološkom vremenu u kojem živimo računalne igre postale su sastavni dio našeg života. Tehnologije se razvijaju, računala postaju gotovo pametnija od ljudi, a PC igre koje se danas nude postale su mnogo više od same igre – one su dio svakodnevnog virtualnog života. Neki gejmeri su otišli i korak dalje pa su od strasti za igranjem napravili profesionalnu karijeru. Oni ne samo da se zabavljaju, već na igrama poprilično zarađuju.

Dobre strane online gejminga

Prednosti online igara itekako ima. Dok u običnim individualnim igrama nema napretka (može se doći do pobjede i tako završetka igre) to kod online igara nije slučaj. Za razliku od igara koje se ne igraju online, ovdje uvijek postoji prilika za odlazak na višu razinu. Tako zapravo igra nikad ne prestaje. Ono što je posebno zanimljivo kod igranja online jest mogućnost igranja s drugim igračima iz cijelog svijeta. S njima se može komunicirati, savjetovati, surađivati, pa i prepirati što se ipak ne preporučuje, ali ima i takvih. Komunikacija i međusobna suradnja igrača unutar timova unapređuje kvalitetu samih igara te njihovu dinamiku.

Ono zbog čega su online igre u prednosti pred uobičajenim igricama jest mogućnost da igrači lako prate što se događa u meču te pritom u svakom trenutku znaju što koji igrač radi, koji tim pobjeđuje i slično. Uostalom, one zabavljaju milijune igrača diljem svijeta, upravo zahvaljujući toj posebnoj vrsti interakcije i činjenici da u igri nikad nisi sam.

Loše strane online igara

Kao što im i samo ime govori, online igre zahtijevaju priključak na internet. Online gameri stoga potpuno ovise o kvaliteti računala na kojem igraju te naročito o dobroj internetskoj vezi. Ako se u bilo kojem trenutku dogodi prekid internetske veze, igra se prekida i igrač je automatski izbačen. Čak i kad se pojave najmanji problemi s internetom, igra već ne ide glatko i dobro, javljaju se problemi u brzini ili pak zna doći do zamrzavanja ekrana. Mnogo toga ovisi i o ostalim igračima s kojima se igra. Jedni igrači namjerno loše igraju, drugi su tek početnici i slično. U nekim slučajevima igra može prerasti u verbalna vrijeđanja koja se nikako ne preporučuju. Nažalost, to je sve češće sastavni dio gotovo svake online multimedijske igre.

Gejmerski svijet sve se više okreće besplatnom online igranju. Iako igre za koje je potrebno platiti još uvijek čine većinu izdanja na PC platformi, danas je itekako moguće igrati kvalitetnu igru bez potrebe za plaćanjem iste. Neke besplatne igre s razlogom se ne naplaćuju jer je njihova kvaliteta daleko lošija od onih igara za koje treba platiti, ali postoje iznimke. Ima besplatnih igara koje su postale toliko dobre i kvalitetne da su popularne diljem svijeta. Najpoznatiji predstavnici MOBA žanra su definitivno Dota 2 i League of Legends. Stoga ćemo danas spomenuti upravo ove dvije igre oko kojih se već dugo vode prave polemike.

Sergey Galyonkin, Flickr 2

DOTA 2

Dota 2 već je dulje vrijeme vodeća igra kod velikog broja online gejmera. Zasigurno je jedna od trenutno najpopularnijih igrica koje se mogu besplatno skinuti i igrati na PC platformi. Pripada takozvanim MOBA (Multiplayer Online Battle Arena) igrama koje su specifične po tome što se igraju u arenama za borbu između većeg broja igrača. Točnije, riječ je o timskoj igri u kojoj je cilj uništiti protivničku bazu, a pritom sačuvati vlastitu. Dota 2 je u vlasništvu Valve korporacije, a na tržište je izašla u srpnju 2013. godine i od tada broji sve veći broj aktivnih igrača.

Napravljena je kao nastavak, odnosno nadogradnja izvorne Dote, iz koje su heroji, njihove moći i sposobnosti dosta slično preneseni. Arena ili teren izgleda gotovo identično što je dobra vijest za sve one koji su prije igrali Dotu i svidjela im se. Njima će biti mnogo lakše prilagoditi se na ovakav tip igranja. Dakako, mnogo toga je unaprijeđeno i izgleda daleko kvalitetnije od prvog dijela.

Iako je ova igra dosta zahtjevna i pravila joj nisu nimalo jednostavna, jednom kad se nauči Dota 2 zaista postaje prava ovisnost. Igra se najčešće igra iz ptičje perspektive jer je tako sama preglednost najbolja, a lik se kontrolira mišem kao i u ostalim prosječnim strateškim igrama. Svaki igrač zadužen je za kontrolu svog lika, odnosno heroja, a sve njegove moći i sposobnosti nalaze na tipkovnici. Koncept igre možda izgleda jednostavno, ali igrači Dotu 2 mogu igrati mjesecima i još uvijek redovito naići na neku nepoznanicu.

Dota 2 prilagođena je i početnicima kojima je na raspolaganju veliki broj različitih tutorijala kako bi se lakše upoznali s osnovama same igre. U igri se međusobno suprotstavljaju dva tima – radiant i dire, a svaki od tih timova ima do pet igrača. Svaki pojedini igrač iz raznolike ponude bira isključivo jednog heroja. Heroji imaju zasebne moći i sposobnosti, kao i ulogu, točnije poziciju koju trebaju obavljati tijekom igre. Te uloge su Carry, Mid, Offlaner, Semi support/Roamer i Hard support ili Jungler. Iako im se pozicije u igri razlikuju, svaki od tih heroja jednako je važan za ishod, odnosno konačnu pobjedu. Svaki tim u Doti 2 ima glavnog ancienta, odnosno vlastitu bazu, a primarni cilj ove igre jest obraniti svoju bazu i uništiti protivničku.

U splitskoj Spaladium Areni u ožujku ove godine održan je pravi četverodnevni gaming event – Counter Pit i Dota Pit gdje su se jedni od najvećih Dota 2 i CS:GO timova borili za nagradni fond veći od 2 milijuna kuna. Ovo je bio dosad najveći ovakav event ikada organiziran u Hrvatskoj, a okupio je preko 100 igrača iz cijelog svijeta.

mrwynd, Flickr

LEAGUE OF LEGENDS

Još jedna zanimljiva i zarazna MOBA igra. League of Legends Riot Gamesa izašla je 2009. godine te odmah postala popularna među brojnim svjetskim gejmerima. Po pravilima i načinu igre LoL je dosta slična Doti 2, iako je mnogi Dotini zagovornici smatraju samo njezinom lošom kopijom. Gejmerska zajednica nikako se ne može dogovoriti koja je od ovih igrica bolja. League of Legends od samog je početka bla besplatna pa su se mnogi igrači na nju naprosto navukli. Nakon što je na Steam plasirana Dota 2, unaprijeđeni izvorni nastavak Dote iz 2002. godine, mnogi su igrači na LoL-u već ostvarili odlične rezultate pa im se nije dalo počinjati sve ispočetka. S obzirom na to da je League of Legends modernizirala žanr prije nego što je Dota 2 uopće dospjela na gejmersko tržište, postigla je veliku popularnost koju ne samo da još uvijek drži, nego ona sve više raste. Na samom početku vizualni efekti i grafika bili su mnogo lošiji, no s godinama se LoL postepeno razvijala i današnja je verzija zaista na zavidnoj razini. Svakim ažuriranjem igre dolaze nove zanimljivosti. Također, gotovo svaki mjesec redovito izađe neki potpuno novi champion dok se stari unapređuju u bolje, mijenjaju im se sposobnosti, itemi i općenito sam izgled.

Kao i kod Dote 2, u LoL-u postoje dvije suprostavljene ekipe (Red i Blue) od kojih svaka ima po pet igrača. Princip biranja championa za određenu igru je jednak – svaki od igrača može odabrati samo jednog. Tijekom igranja osvajaju se leveli, odnosno razine te se kupuju itemi što kod Dote 2 nije slučaj. Naime, za razliku od Dote 2 koja na samom ulasku u igru već ima otključane sve moći za svoje heroje, kod LoL-a se te moći mogu kupovati nakon što se dobrom igrom zaradi dovoljno novaca, odnosno golda. Nekim je igračima to nedostatak jer smatraju da tako svaki igrač nema jednaku priliku za pobjedu, dok se ostalima ovakav princip igranja upravo zbog toga i sviđa. Naime, na taj ih način tjera da se više potrude i napreduju tijekom igranja.

Činjenicu da su ove igre u ovom trenutku zaista dvije najpopularnije besplatne online PC igre potvrđuje i prošlogodišnje Svjetsko prvenstvo League of Legendsa, ujedno i prvo takvo u Europi. Prvenstvo je trajalo osam dana, a na njemu su sudjelovali profesionalni igrači LoL-a iz mnogih različitih zemalja. Prvenstvo je pratilo čak 334 milijuna gledatelja diljem svijeta. Ujedno je postignut i rekord za najviše istovremenih gledatelja finalnog meča u Berlinu koji je gledalo čak 14 milijuna ljudi.

Foto: Dota 2 The International, Flickr

Komentari