Nepoznate činjenice o muškom tijelu

Piše
Mateo Galić

Jan 10, 2020

Muško tijelo skriva u sebi mnoštvo iznenađenja. Neke od njegovih osobitosti ostaju u velikoj mjeri nepoznate ne samo ženama nego i samima muškarcima. Što je to nepoznato?

STARENJE

Muško lice čuva svoj mladenački izgled puno dulje od ženskog. Muškarčeva koža gubi koncentraciju kolagena puno sporije, što znači da je puno otpornije na bore i progibe.
Međutim, budući da se muškarci općenito manje brinu o koži na licu nego žene, njihova koža je više podložna štetnim vanjskim utjecajima koji mogu smanjiti prirodne prednosti nad ženama na nulu.

1

DOJENJE

Muškarci također imaju žlijezde koje mogu proizvesti mlijeko. To događa kada se proizvede previše hormona prolaktina, a može biti i posljedica konzumacije određenih vrsta lijekova koji se koriste za stimulaciju srca, problema s hipofizom i hipotalamusom, uporabe opijata ili zbog ekstremne gladi.

2

ĆELAVOST

Opće je poznato kako se ćelavost prenosi putem majčinih X kromosoma, ali to nije jedini čimbenik. Ako je otac ćelav, šanse za gubitak kose povećavaju se za 60%. Aktivnost muških hormona također utječe na gubitak kose tako što tijelo postupno gubi sposobnost proizvodnje nove kose. Stres i siromašna prehrana također znatno povećavaju rizik od ćelavosti.

3

PREDMENSTRUALNI SINDROM

Nevjerojatan je podatak kako čak 26% muškaraca doživljava PMS. Tijekom tih razdoblja postaje osjetljiviji, razdražljiviji i toliko gladan da osjeća grčeve u želucu. Simptomi su potpuno isti kao kod žena.

4

ŽENSKO PODRIJETLO

Sva ljudska bića svoje postojanje započinju kao žene. X i Y kromosomi su odgovorni za određivanje spola pojedinca. Ako se tijekom začeća spoje dva X kromosoma nastaje žensko biće, a ako se spoje X i Y kromosomi tada nastaje muško biće. Tijekom prvih 5-6 tjedana Y kromosom je neaktivan. Dok se ne počne razvijati, embrij se razvija u žensko biće.

5

DEBLJINA KOŽE

Testosteron muškog hormona čini mušku kožu 25% debljom od ženske. Međutim, muška koža starenjem postaje sve tanja, dok je kod žena ista sve do menopauze.

8

ADAMOVA JABUČICA

Jeste li se ikad pitali što je Adamova jabuka i zašto muškarci imaju veću od žena? Žene imaju samo malu izbočinu na vratu, koji se sastoje od hrskavice štitnjače, čija je jedina svrha štititi glasnice. Ova hrskavica štitnjače je također odgovorna za dublji ton muških glasova. Tijekom tinejdžerske dobi kut hrskavice kod muškaraca se mijenja, stvarajući Adamovu jabučicu i dovodi do takozvanog “razbijanja” glasa. Ovaj je kut manji kod muškaraca nego kod žena, što povećava izbočinu na vratu.

9

PERCEPCIJA BOJA

Muškarci mogu razlikovati puno manje boja od žena, a razlog za to je vrlo jednostavan. Percepcija boja određena je mrežama mrežnice. Informacije o njima sadržane su u X kromosomu, a pošto žene imaju dva X kromosoma, broj konusnih stanica koje posjeduju je dvostruko veći od muškaraca.

25

Foto: Depostiphotos

Izvor: brightisde.me

Komentari