Putnička kuća ove godine u Ateni!

Piše
Kristina Josić

svibnja 13, 2015

Nakon Istanbula, Granade i Tbilisija, Putnička kuća seli se u Atenu, prijestolnicu Grčke.

Bit će otvorena i besplatna za sve putnike, u periodu od 1. srpnja do 1. rujna. U njoj će se sretati putnici iz cijelog svijeta, upoznavati, povezivati, razmjenjivati priče, iskustva i vještine. Putnička kuća je mali korak k izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih i kreativnih putovanja, ali i više od toga – korak ka izgradnji kulture solidarnosti i razumijevanja zajedničkog planeta.

U prethodne dvije godine, Putničke kuće su ugostile ukupno 784 putnika iz preko 60 država. Najmlađi gost imao je samo 10 mjeseci, a najstariji 64 godine. Pjevalo se, učilo, pričalo, kuhalo, pisalo i čitalo, sklapana su nova prijateljstva i obnavljana stara.

Zašto Atena?

Putnička kuća će ove godine biti smještena blizu, na mjestu koje je lako dostupno putnicima iz naših krajeva. Do nje možete lako stići autostopom, vlakom, autobusom ili avionom i ne potrošiti previše vremena na putovanje.

Prijestolnica Grčke je metropola sa skoro četiri milijuna stanovnika, a neslužbena brojka je i znatno viša. U pitanju je veliki grad s mnoštvom kultura i subkultura, s mješavinom jezika i naroda, s dugom prošlošću i zanimljivom sadašnjošću. Grad koji se mijenja ogromnom brzinom. Grad koji nudi bezbroj mogućnosti za skitanje i upoznavanje, za otkrivanje, istraživanje i promišljanje.

Pored toga, jug Grčke je dobra baza za istraživanje Peloponeza, Krete, juga Italije (trajekt Patras-Brindizi), a možete skoknuti i do Albanije ili Turske. Grčki otoci predstavljaju svijet za sebe – svijet koji zaslužuje pažljivo istraživanje.

Ako nikad niste bili, vrijeme je da odete. Ako ste grad šmeknuli na srednjoškolskom maturalcu, obišavši Akropolu, Plaku i Zeusov hram, vrijeme je da upoznate i njegova druga, skrivenija i kompleksnija lica. Ako vam grčki otoci zvuče kao skupa i turistima preplavljena mjesta, znajte da Grčka ima 227 naseljenih otoka od kojih su mnogi daleko od ruta masovnog turizma i da je na nekim od ovih otoka dozvoljeno besplatno kampiranje na plažama.

Boravak u Putničkoj kući

Ograničenje boravka u Putničkoj kući 2015. iznosi 6 noći za naše putnike (državljane SR, HR, BiH, CG), i 4 noći za strance. Broj noćenja malo je smanjen u odnosu na prethodne godine zbog toga što se očekuje velik broj putnika, a organizatori ne bi željeli nikoga odbiti uslijed nedostatka prostora. Bez obzira na to, onima koji su se spremni više potruditi oko kućnih poslova, bit će omogućen duži boravak u Kući.

Kako stići?

Opcija ima nekoliko. Ako želite doći kopnom iz Hrvatske, najjednostavnije je krenuti iz Beograda jer otamo imate nekoliko opcija:

1. Vlak. Za mlađe od 26 godina željeznička karta Balkan Flexipass košta 53 €, a za starije 88 €. S njom možete otići od Beograda do Soluna (vlak kreće navečer, a stiže oko 9 ujutro). Od Soluna imate buseve za Atenu. Ako se vratite u roku od mjesec dana, ova karta pokriva vam i povratak.

2. Autobus. Karta od Beograda do Atene u jednom smjeru košta oko 45 €, a povratna oko 80 €.

Pored toga, opcije su i:

3. Autostop.

4. Avion. S kompanijom Croatia Airlines, povratna avionska karta Dubrovnik – Atena se može naći već za  120 € ako se kupi pravovremeno. Iz Zagreba možete stići u Atenu s Croatia Airlinesom već od 160 €. S kompanijom Air Serbia ili Aegan Airlines, povratna avionska karta Beograd – Atena izađe oko 120-140 €, ovisno kada je kupite.  Karta u jednom smjeru Budimpešta – Solun s kompanijom Wizz Air košta oko 50 €. Ryan Air leti na relaciji Budimpešta – Atena za 60-70 € u jednom smjeru.

 

Donacije

Cilj je skupiti minimum 2 000 eura. Novac za Putničku kuću 2015. možete donirati uplatom u banci ili preko PayPala.

Donacija, kao i uvijek, nije uvjet za korištenje Putničke kuće; vrata će biti otvorena za svakoga tko prihvaća izvjesna pravila ponašanja.

Više o Putničkoj kući, kao i donacijama provjerite na službenoj stranici Kluba putnika.

Foto: Zé Valdi, Jaafar Alnasser

Komentari