Savjeti o romantičnim vezama – trebamo li ih davati?

Piše
Vanja Točaković

svibnja 03, 2016

Prijatelj u nevolji traži nas savjet zbog problema u vezi – poznato, zar ne? Svi smo se barem jedanput našli u takvoj situaciji i vjerojatno bili sigurni da imamo pravo rješenje za nastalu situaciju. Kako god bilo, želja za pomoći prijatelju bila je tu, ali unatoč dobrim namjerama, možda naši savjeti i nisu bili toliko dobri?

Davanje nepristranog savjeta nikada nije lako, pogotovo kada je riječ o romantičnoj vezi jer, na kraju, naše stavove i mišljenja oblikuju i osobna iskustva. Ono što se nama može činiti kao idealno rješenje, za nekoga drugoga može biti potpuno pogrešno. Ipak, postoji nekoliko pravila na koje bismo trebali obratiti pozornost.

1. Ne pričaj o sebi!

Previše priče o vlastitim iskustvima, zamorno prepričavanje događaja i zaključaka te uspoređivanje može imati negativan učinak, potpuno suprotan onome koji želimo postići. Umjesto toga, možemo iznijeti vlastitu perspektivu događaja i ukratko potkrijepiti savjet lekcijama iz vlastitog iskustva, na primjer: „Ne znam odgovara li ovo u potpunosti tvojoj situaciji, ali imalo/la sam situaciju u vezi kada smo partner/ica i ja zaključili…“.

2. Ne podcjenjuj!

Podcjenjivanje situacije ili gledanje na nju previše pozitivno također neće donijeti mnogo dobroga. Umjesto toga, trebali bismo izraziti svoju brigu i postaviti pitanja koja bi mogla pomoći nama da bolje upoznamo situaciju te pomoći prijatelju za razrješenje problema. Na primjer, možemo ga upitati zna li njegov/a partner/ica koliko ga trenutna situacija opterećuje.

3. Budi empatičan!

Empatija je nešto što želimo osjetiti u svakodnevnim situacijama, a kada je riječ o teškim danima, tada se potreba za podrškom još više povećava. Zapravo, trebali bismo biti empatični prema boli koju osoba osjeća, ne situaciji. Samim time možemo vlastite stavove ostaviti postrani, jer ako na situaciju gledamo drugačije nego naš prijatelj, to postaje nebitno, bitno je pomoći osobi u smanjenju boli. Također, treba izbjegavati davanje izjava koje mogu zvučati apatično, poput: „Ja bih ju/ga na tvom mjestu ostavio/la“.

4. Ne igraj ulogu Svemogućega!

Da, upravo tako, nisi svemoguć i ne možeš ponekad riješiti ni vlastite nedoumice i probleme, kamoli sve tuđe, zar ne? I to je u potpunosti u redu, svi smo ljudi i svi znamo što trebamo u kriznim situacijama – potporu. Ne trebate riješiti problem, niti osoba to od vas očekuje, ona očekuje podršku. Ukoliko vas direktno pita za savjet, možete joj reći: „Ne znam hoće li ovo i tebi pomoći, ali meni je“.

5. Potakni ga!

Potaknuti ga – na što? Na razgovor s partnerom. To je jedini pravi savjet koji možete dati jer, na kraju, dvoje koji imaju problem su jedini koji ga mogu i riješiti.

Foto: katie tegtmeyer, flickr

Komentari