Sezona u MM centru započinje filmom Kratki susreti

Piše
Kristina Jelić

Sep 13, 2016

Povodom 40. obljetnice neprekinute promocije nezavisne kinematografije, umjetničkog i eksperimentalnog filma, u sezonu 2016/2017. MM centar ulazi s digitaliziranom dvoranom. Sezona u MM centru započet će 22. rujna restauriranom verzijom filma Kratki susreti, ukrajinske redateljice Kire Muratove.

Sezona u MM centru započinje u četvrtak 22. rujna restauriranom verzijom filma Kratki susreti / Korotike vstreschi (1967.) ukrajinske redateljice Kire Muratove, koju nazivaju najbolje čuvanim draguljem sovjetske kinematografije. Kratki susreti njezin su prvi dugometražni film koji je zbog sovjetske cenzure, više od 20 godina bio zabranjen. Priča je to o ljubavnom trokutu: geolog koji nikad nije prisutan, njegova žena koja ne može smisliti svoj posao, te njihova zajednička prijateljica i njegova ljubavnica. Glavnu ulogu u filmu tumači sama autorica, Kira Muratova, a uz nju se pojavljuje i kultni ruski kantautor Vladimir Vysotsky.

Muratova se često igra žanrovima, koristeći pri tome montažu kao omiljeno filmsko sredstvo te stvarajući poetske, groteskne i kompleksne univerzume u kojima svaki lik ima svoje manične strasti, nade, strahove.

kratki-susreti-2

Kira Muratova predstavite će se u sklopu programa Kratke slike i programske cjeline Izvan fokusa, fokusirane na autore i filmske škole iz različitih zemalja čije stvaralaštvo otvara nove i nekonvencionalne puteve u razvoju kinematografije. Selektor programa otvaranja je ruski filmski kritičar, Evgeny Gusyatinskiy, ujedno i selektor dugometražnog programa za Međunarodni filmski festival u Rotterdamu orijentiran na filmove iz Istočne i Središnje Europe.

382-brief-encounters

Do kraja rujna na rasporedu MM centra su radionica za kinooperatere, analiza dokumentarnih filmova te Festival 25 FPS, a kroz cijelu sezonu bit će organizirani niz programa posvećenih obilježavanju 40. godišnjice djelovanja MM centra.

Ulaz na program je besplatan.

Detaljnije o programu potražite na sczg.hr.

Komentari