Završio 68. međunarodni sajam knjiga u Frankfurtu

Piše
Dijana Šimunić

Oct 24, 2016

Hrvatski izložbeni prostor na sajmu su posjetili mnogi strani izdavači, vlasnici prava i autori u potrazi za našim izdavačima, prevoditelji, predstavnici tiskara te drugi važni poslovni partneri iz cijelog svijeta.

Završio je 68. međunarodni Sajam knjiga u Frankfurtu, najvažnija svjetska manifestacija posvećena knjizi i pratećim industrijama. Na ovogodišnjem sajmu izlagalo je oko 7100 izlagača iz oko 130 zemalja svijeta. Posjetilo ga je oko 300 000 posjetitelja i 10 000 novinara. Zemlja počasni gost Sajma bila je Kraljevina Nizozemska koja je zajednički nastupila s belgijskom pokrajinom Flamanskom uz slogan Sve ovo dijelimo (This is what we share), a Francuska je partner sljedećeg Sajma 2017. godine.

7 mladih hrvatskih autora

Tema ovogodišnjeg nastupa Republike Hrvatske bila je Hrvatska: povijest – kultura – život, a 17 nakladnika predstavilo je novitete iz svoje produkcije pod motom Oni dolaze sedam mladih autora. Zoran Antičević, Ružica Aščić, Katja Grcić, Ivan Jozić, Valent Pavlić, Iva Tkalec i Borna Vujčić predstavili su svoja djela publici u Frankfurtu.

Hrvatski štand

Hrvatski štand

Hrvatski izložbeni prostor posjetili su mnogi strani izdavači, vlasnici prava i autori u potrazi za našim izdavačima, prevoditelji, predstavnici tiskara i drugi poslovni partneri iz cijelog svijeta, te brojni hrvatski iseljenici i studenti koji žive u Njemačkoj. Sedam naših mladih autora ostvarilo je i niz poslovnih kontakata sa stranim izdavačima, od europskih pa sve do kineskih, tajlandskih i japanskih, što možda rezultira i prijevodom nijhovih djela na strane jezike. Svi su oduševljeni što su predstavljali Hrvatsku na ovako važnom mjestu i impresionirani svime što su doživjeli u Frankfurtu.

Veliki uspjeh

Ministarstvo kulture RH i udruga Brod kulture iz Zagreba bili su ovogodišnji suorganizatori nastupa hrvatskih autora. Dizajnerica Draga Komparak osmislila je decentni vizualni identitet i otvoren, moderno uređen izložbeni prostor Hrvatske na sajmu. Velikim monokromatskim vizualima predstavljeni su hrvatska kultura, turizam, prirodne ljepote i znamenitosti te moderni namještaj hrvatskih dizajnera.

Frankfurt am Main, Hessen, Hesse, Deutschland, Germany. 19.10.2016 Uebrsicht auf Halle 3.0 Flandern und Niederlande sind die Ehrengaeste der Frankfurter Buchmesse 2016. Flanders and Netherlands are the Guest of Honour 2016 at the Frankfurt Book Fair

Paviljon Sajma

Na Sajmu su sudjelovali nakladnici Alfa, Algoritam, Artizana, Dhar media, Evenio, Fraktura, Green Planet Travel, Hrvatska sveučilišna naklada, Kršćanska sadašnjost, Naklada Ljevak, Meandar Media, Naklada Pavičić, Naša djeca, Školska knjiga, Tekston, V.B.Z. i Verbum. Hrvatski nastup na Sajmu knjiga pomogli su i HEP, Badel 1862, Zagrebačka pivovara, Stock i  Hrvatska turistička zajednica. Osim zajedničkog nastupa u organizacijij Ministarstva kulture RH, izlagali su i izdavači Fraktura iz Zaprešića te Dječja knjiga iz Zagreba.

Filmovi, video igre i 3D knjige

Knjiga je povezana s filmskim biznisom i proizvođačima video igara, a čak je cijeli jedan paviljon bio posvećen filmovima, video igricama i 3D virtualnom stvarnošću. Intrigira nas budućnost knjige, a tu je svakako zanimljiva i 3D knjiga u koju se ulazi pomoću posebnih naočala, a čitatelj/gledatelj se može uplesti u radnju i razgovarati sa svojim omiljenim likovima. Omiljeni dio posjeta bio je i Galerija okusa – paviljon s kuharicama i knjigama posvećenim hrani iz cijeloga svijeta uz kuhanje uživo!

Frankfurt je bio baš kao što moto sajma knjiga kaže – svjetski glavni grad ideja i mjesto gdje treba biti.

Komentari