Na današnji dan rođen je Ray Charles

Piše
Prika Vican

Sep 23, 2016

Na današnji dan, 23. rujna 1930. godine, rođen je legendarni američki crnački glazbenik Raymond Charles Robinson, poznatiji kao Ray Charles.

Ray Charles bio je američki pionir glasovira u soulu, koji je oblikovao zvuk rhythm and bluesa. U country i pop glazbu unio je dah soula, a obradu pjesme America the Beautiful nazivaju klasikom, kao i čovjeka koji ju je izvodio.

Frank Sinatra ga je zvao jedinim pravim genijem u show biznisu, a 2004. godine časopis Rolling Stone postavio ga je među prvih deset u svom popisu stotine besmrtnika.

Rodio se u gradu Albanyu, u državi Georgia u SAD-u. Roditelji su mu bili Bailey i Aretha Robinson. Otac je napustio obitelj vrlo rano. Kad je imao pet godina, umro mu je godinu dana mlađi brat koji se utopio u kadi na otvorenome. Nedugo nakon toga počela ga je napadati sljepoća, a sa samo sedam godina potpuno je oslijepio. Nikad sa sigurnošću nije otkrio razlog za ovakav invaliditet, no glasine kruže da je to posljedica glaukoma.

Pohađao je Floridsku školu za gluhe i slijepe, a nakon tog iskustva ide živjeti samostalno. Nadaren za glazbu, svirao je klavir. Nakon smrti oca i majke 17 godina bio je teški ovisnik o heroinu. Uhićen je triput, ali nije bio u zatvoru nakon uspješnog odvikavanja. Kažnjen je godinom dana uvjetne kazne 1966.

Snimio je mnogo ploča i mnogo hitova, a jedan od najpoznatijih je Hit The Road Jack.

Žestoki protivnik rasne segregacije i nasilja nad crnim stanovništvom Amerike, otkazao je koncert 1961. zbog toga što su u dvorani bila rasno podijeljena sjedala.

Ženio se dva puta, ali se oba puta razveo. Ipak, sa sedam različitih žena začeo je 12-ero djece, a nadživjelo ga je 21 unuče i petero praunučadi.

Ray Charles je umro 10. lipnja 2004.  u 73. godini od bolesti jetre na Beverly Hillsu.

Izvor: Wikipedija

Komentari