Znate li koja je uloga nosača torbi u golfu?

Piše
Prika Vican

Jun 28, 2016

Gledajući prijenose s golf terena sigurno ste primjetili ljude koji nose torbe s palicama igračima ovog sve popularnijeg sporta. Jeste li se ikada zapitali tko su oni? Koja je njihova stvarna uloga u ovom sportu? Znate li koliko zarađuju?

Caddie je osoba u golfu koja nosi torbu golfera. Vjerojatno mislite kako je ovo bespotrebno i da golfer može bez ove osobe. Međutim, kod profesionalnih igrača golfa ova osoba je vrlo bitna.

golf-819516_1280

Pored toga što mu nosi torbu sa štapovima i tako golferu olakšava igru, caddie ima i vrlo bitnu savjetodavnu ulogu. Svaki caddie mora poznavati golf teren “kao svoj džep” i upozoravati igrača gdje su na terenu razne opasnosti, nagibi, neravnine i sl. Pored ove uloge caddie je često i u ulozi psihologa, pa tako održava moral igrača kada vidi da je ovaj postao nervozan i psihički nestabilan.

golfers-850649_1920

A sada pogledajte koliko zarađuje jedan nosač torbi golfera.

Caddie u prosjeku zarađuje 10% od ukupne nagrade na turniru. Ako je njegov igrač prvi na turniru zarađuje 10%, a ako je među prvih 10 zarađuje 5-7% ukupne nagrade. Pored ovog postotka imaju i fiksnu plaću koja je u prosjeku 1000 dolara tjedno.

Najpoznatiji i najplaćeniji caddie je Steve Williams, nosač najboljeg igrača golfa Tigera Woodsa. Steve je uz Woodsa posljednjih 12 godina, a prosječno godišnje zaradi oko milijun dolara.

1

Komentari