4 važne i zdrave jutarnje rutine

Piše
Dijana Šimunić

Oct 11, 2016

Ako se često budiš bezvoljan, neispavan ili umoran – više nećeš! Usvoji ove zdrave jutarnje rutine i postani jedan od onih koji se bude s osmijehom na licu.

Način na koji započinjemo dan jako je važan. Sigurno svatko od nas ima neke svoje jutarnje rutine – ispijanje kave, prelistavanje časopisa, slušanje omiljene radijske postaje i slično. No, postoje i navike koje se preporučuju baš svakog jutra.

Topla voda s limunom

Preporučuje se da svaki dan započnemo čašom tople vode s limunom. Limunov sok u kombinaciji s toplom vodom ima mnogo prednosti za naše zdravlje – jača imunološki sustav, pomaže kod mršavljenja, ubrzava i uravnotežava probavu te temeljito čisti kožu.

Osim toga, voda i limun pomažu kod pravilnog fukcioniranja bubrega, jetre, a s obzirom na to da je riječ o tekućini ovaj čarobni napitak spriječit će dehidraciju i potisnuti osjećaj gladi tijekom dana.

Doručak – najvažniji obrok u danu!

Nijedan obrok nije toliko važan kao doručak. Njega nipošto ne bismo smjeli izbjegavati ni preskakati. Kad je riječ o doručku, uglavnom se preporučuje kombinacija mlijeka, mliječnih proizvoda, cjelovitih žitarica, integralnog peciva ili pahuljica te voća. Svaka od ovih namirnica sadrži velik udio nutrijenata koji su nam potrebni za uspješan početak dana. Daju našem organizmu dovoljnu količinu energije i elana.

Pixabay

Pixabay

Tuširanje hladnom vodom

Kad smo umorni, neraspoloženi ili bezvoljni – ne govore nam uzalud treba ti hladan tuš! No, pod tuširanjem hladnom vodom ne mislimo na to da biste trebali usred najveće zime stajati 15 minuta pod hladnom vodom. Naprotiv, prilikom tuširanja trebali bismo postepeno smanjivati temperaturu vode s tople na hladnu, i to samo nekoliko minuta. Hladan tuš razbudit će naš organizam i dati nam energiju za dan koji slijedi.

Pixabay

Jutarnja tjelovježba

U zdravom tijelu – zdrav duh! Ujutro nas ništa neće tako dobro razbuditi i pokrenuti kao jedna aktivna jutarnja tjelovježba. Ovisno o našim željama, možemo vježbati na različite načine – rastezati se, trčati, meditirati, vježbati jogu, skakati… Važno je samo da budemo u pokretu.

Komentari