Projekti UNIZG-a na izložbama u Bruxellesu i Kini

Piše
Dijana Šimunić

Nov 17, 2016

Inovativni projekti Sveučilišta u Zagrebu bit će predstavljeni na Međunarodnom sajmu inovacija INNOVA u Bruxsellesu i na Međunarodnoj izložbi inovacija u Kini.

Na 65. međunarodnom sajmu inovacija INNOVA 2016. koji se održava od 17. do 19. studenoga u Bruxellesu, Sveučilište u Zagrebu i njegove četiri sastavnice (Grafički fakultet, Fakultet prometnih znanosti u suradnji s Radionicom željezničkih vozila Čakovec, Građevinski fakultet, Šumarski fakultet) predstavit će četiri inovativna projektaNevidljivo označavanje u vizualnom i infracrvenom spektru na tekstilu s ink jet tehnologijom, Samohodni vagon za rasuti teret, Ruconbarapsorbirajuće betonske barijere za zaštitu od buke i Uređaj za ispitivanje pokretnih dijelova namještaja.

Povezivanje s akademskom zajednicom

Na ovogodišnjoj izložbi bit će predstavljeno oko 500 inovacija iz 20-ak zemalja iz cijelog svijeta. S obzirom na prethodne uspjehe sveučilišnih inovativnih projekata, očekuje se da će se kvaliteta i kreativnost inovacija nastalih na Sveučilištu u Zagrebu potvrditi i u Bruxellesu, što će pridonijeti i daljnjemu povezivanju gospodarskih subjekata s akademskom zajednicom te jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

Izložba inovacija u Kini

U isto vrijeme, od 17. do 19. studenog, u kineskome Kunshanu, Sveučilište u Zagrebu predstavit će inovativne projekte svojih studenata na 9. međunarodnoj izložbi inovacija IEIK 2016. Na izložbi u Kini sudjelovat će četiri sastavnice Sveučilišta u Zagrebu (Fakultet elektrotehnike i računarstva, Medicinski fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje, Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije) sa šest studentskih inovativnih projekata (Osobni elektromiograf Mymyo, Jednokratni hidrofilni urinarni kateter osiguran antiseptičkim sredstvom, Električni romobil, Aktivna ortoza za stopalo pogonjena umjetnim pneumatskim mišićem, Elektrohidraulički robotski manipulator – EHROM, Samočisteći beton).

Više informacija o projektima nalazi se na službenim stranicama Sveučilišta u Zagrebu.

Komentari