Space shuttle mjesečnica ili oni dani u svemiru

Piše
Diana Radobuljac

Apr 28, 2016

Emancipacija je doslovno lansirala žene u svemir. Lijepe i pametne astronautkinje sada su dio svemirske posade. Kako to utječe na njihovo tijelo, točnije na mjesečnicu, istražila je Varsha Jain. 

Drage dame, pretpostavljamo da je rijetko koja od vas razmišljala o tome kako bi vaša mjesečnica izgledala u blizini Mjeseca. Bestežinsko stanje ne zvuči kao idealan uvjet u kojemu bi željele provesti tih nekoliko dana. No, priznajte, u to vrijeme ništa ne zvuči idealno osim čokoladnog sponzora koji vas beskrajno opskrbljuje kalorijama. Što mislite, kako je onim ženama koje su u to vrijeme izvan zemljine atmosfere?

Ljudsko tijelo drugačije funkcionira u uvjetima bestežinskog stanja. Kardiovaskularni sustav se usporava, kosti gube gustoću, mišići se uljenjuju… sve ono što ne želimo. Ali, jedna stvar ostaje ista. Mjesečnica. Jedna i jedina, patnička mjesečnica opstaje svugdje na svijetu i svugdje u svemiru. Izgleda kako je ona jedina koja legitimno može otpjevati pjesmu jači od sudbine, a mi ostali smo njezini robovi. Zauvijek.

Studije su pokazale da žene na Zemlji i u svemiru imaju mjesečnicu na jednak način. Zbog nestanka gravitacije neki su smatrali da će se krv zadržavati u organizmu i da stoga žene niti ne mogu biti astronauti, međutim nije tako. Naše tijelo na bilo kojem mjestu zna da se mora rješavati štetnih tekućina.

Ne postoji nikakvo pravilo kojim se zahtjeva određen način obnašanja žena astronautkinja s njihovim ciklusom. Mogu se odlučiti i za i protiv. Pod protiv se misli na uzimanje kontracepcije koja bi usporavala ciklus. Problem bi nastao kada bi putovanje u svemir trajao tri godine. Tada bi žena trebala oko 1100 pilula da zaustavi ciklus.

Varsha Jainsvemirska ginekologinja, istraživala je razne načine na koje se žene u svemiru mogu nositi s ciklusom. Jedan od njih je i reverzibilna kontracepcija koja se ugrađuje ispod kože i polako otpušta hormone koji suzbijaju ciklus. No, mnogo toga se još ne zna o zdravlju žena u svemiru. Jedan je primjer to što se ne zna koliko bi možda razni oblici kontracepcija imali učinka na gustoću kostiju. Takvih je pitanja mnogo, a odgovora još uvijek nema.

Dok će se istraživači još dugo baviti ovim i raznim pitanjima sigurnosti i zdravlja u svemiru, vi budite ponosne na naš neuništiv ciklus. 🙂

Izvor: www.iflscience.com

Komentari