Pravi gangsteri i BBC senzacija – Peaky Blinders

Piše
Lea Čuveljak

Oct 16, 2016

2013. godine izdavačka kuća BBC počela je s prikazivanjem senzacionalne kriminalističke drame Peaky Blinders. Kroz seriju upoznajemo se s izgledom Engleske u 1919. godini i gangsterskom obitelji Shelby koja je poslovicu Čast među lopovima dovela na novu razinu. 

Prema naredbi Peaky Blindersa

Pisac serije Steven Knight je u svojem djetinjstvu čuo priču o bandi Peaky Blinders i htio ju je ispričati svijetu. Oni su banda iz Birminghama, prepoznatljiva po žiletima na kapama koje su se nosile u to doba. U to vrijeme bilo kakvo klađenje bilo je zabranjeno tako da su se mnoge bande bavile vođenjem nezakonitih kladionica i klađenjem na utrke konja. Peaky Blindersi su banda koja je stvarno postojala, što seriji daje određeni ugođaj.

Kroz seriju pratimo događaje unutar obitelji Shelby koja ima izrazitu međusobnu povezanost i poštovanje. Obitelj je uvijek na prvom mjestu čak iako su stvari s kojima se bave ilegalne i nepoštene. Glavni lik serije je Thomas Shelby kojeg pratimo kako se iz epizode u epizodu razvija i želi bolje za sebe i svoju obitelj. Thomas je prikazan kao izrazito mračan i inteligentan lik koji uvijek drži sve konce u rukama. Zato, kada se dogodi neki neočekivani događaj kroz seriju, gledateljima je teško shvatiti zašto on to nije predvidio. Ikoničan je slično kao i Dr. House ili Walter White iz serije Breaking Bad. Gledatelji jednostavno vole te mračne likove koji pate unutar svojih umova. Thomas seriji daje taj mračan osjećaj, ali opet ne teško je ne razviti empatiju za njega. Treba zapamtiti da se serija odvija u poslijeratno doba i da su svi muški likovi prošli kroz traumatična iskustva koja ih prate tokom serije.

Peaky Blindersi imaju svoju catch phrase – Prema naredbi Peaky Blindersa. Tim riječima pokazuju dominaciju u gradu i te riječi im zapravo omogućuju da rade što god požele jer su zastrašujući i nitko im ne želi stati na put.

piki-blinders

Foto: Facebook

Britanci znaju izabrati glumce

Već spomenutiog glavnog lika utjelovio je glumac Cillian Murphy. Thomas je vođa Peaky Blindersa i predstavnik obitelji Shelby. Odmah na početku serije možete pretpostaviti da se u liku dogodila velika promjena u osobnosti zbog rata. Thomas je tijekom rata bio u tunelima pod zemljom s namjerom da postavlja eksplozive na neprijateljsku stranu, što je u početku serije prikazano, te jedan od razloga njegove unutarnje patnje.

Najzanimljiviji odnos u seriji je s njegovom tetom Polly koju izuzetno poštuje i na jedan način je smatra majčinskom figurom, ali i sestrom koju uključuje u sve odluke vezane za obitelj. Uz Tommyjeve obiteljske odnose pratimo i one ljubavne. Pošto je prikazan kao pravi vuk samotnjak, kada se zaljubi u novu konobaricu Grace (Annabelle Wallis) nastaje prava tranzicija u liku Thomasa Shelbya jer ipak možemo vidjeti da ima topliju stranu. Najveće probleme mu stvara irski policajac Chester Campbell koji želi zatvoriti sve Peaky Blinderse i donijeti mir u Birmingham. Malo je za reći da je Thomas teški lik za odglumiti tako da je na glumca Cilliana Murphya bio stavljen veliki pritisak. Kada su ga pitali kako će to odglumiti, samo se nagnuo prema ekipi i rekao – Glumac sam. To je moj posao.

Polly Shelby (Helen McCrory) je glavna ženska figura obitelji Shelby. Uz to je i blagajnica za obiteljski posao. Prikazana je kao jaka i oštra žena koja će sve napraviti za svoju obitelj. Dok su svi muškarci bili u ratu ona se brinula o poslu i vodila ga. Njena najveća bol su njena djeca koja su oteta i izgubljen im je svaki trag. Kroz seriju možemo vidjeti razvijanje njenog lika i određeni pad njene oštrine, što zbog toga što postaje očajna u cilju da pronađe svoju djecu, što zbog utjecaja momaka koji su se vratili iz rata i očito nisu iste osobe kao što su bili.

Isto tako kroz ženske se likove najviše može vidjeti napredak posla i prolazak vremena što se tiče mode. Ženski likovi obučeni su raskošnije i u raznolikim bojama, sve više vidimo konzervativne damske haljine, a manje onaj tamni krimi – look. Helen McCrory se pokazala savršenom za ovu ulogu jer njeno lice i ekspresija prikazuju najbolje od oba svijeta – okrutnu voditeljicu kriminalaca i pravu damu majčinskog pogleda.

U obitelji Shelby još imamo Adu, Arthura, Johnna i Finna. Uz svakog od njih prati se sporedni dio radnje, pa tako imamo Arthura Shelbya (Paul Anderson) koji je najstariji brat i vlasnik kafića Garrison u kojem se odvija veliki dio radnje u seriji. Njega je rat najviše obilježio pa tako, iako je najstariji brat, nije ni približno vođa kao Tommy. Dalje imamo Johnna (Joe Cole) i Finna Shelbya koji su prilično sporedni likovi i radnja oko njih nije toliko razvijena. Još jedna ženska figura u seriji je Ada Shelby (Sophie Rundle) koju je ljubavni izbor doveo do toga da se udalji od obitelji i postane samostalna. Kroz sezone možemo vidjeti kako se njezin odnos s Tommyjem i obitelji mijenja te kakav je odnos prema ženama bio u to vrijeme.

Snimanje serije i sljedeće sezone

Za sada se serija sastoji od 3 sezone, od kojih svaka ima 6 epizoda. Iako su sezone prilično kratke, svaka epizoda je izuzetno dobro napisana i originalna. Kroz svaku epizodu vidi se razvijanje likova i događaja oko njih. Svaka sezona sa sobom donosi i novo doba u povijesti te prikazuje kako je život tada izgledao u Engleskoj. Serija je snimana po različitim lokacijama u cijeloj Engleskoj od Liverpoola do West YorkshireaIsto tako, serija je osvojila mnoge nagrade za najbolju dramsku seriju, najbolju kostimografiju, a Cillian Murphy je osvojio nagradu u kategoriji za najboljeg glumca u seriji. Obožavatelji trenutno očekuju 4. sezonu koja je najavljena za 2017. godinu.

Naslovna fotografija: Facebook

Komentari