Ježeva kuća uvrštena u program Berlinskog filmskog festivala

Piše
Dijana Šimunić

Jan 17, 2017

Autorica Eva Cvijanović dobit će priliku predstaviti svoj treći film Ježeva kuća na ovogodišnjem filmskom festivalu u Berlinu.

Animirani film Ježeva kuća domaće autorice Eve Cvijanović svjetsku će premijeru imati u natjecateljskom programu Generation Kplus na 67. Međunarodnom berlinskom filmskom festivalu koji će se održati od 9. do 19. veljače.

Film je nastao prema slavnoj priči Branka Ćopića u tehnici stop-animacije, a produkcijski je ostvaren u suradnji kanadskog Nacionalnog filmskog odbora (NFB) i hrvatskog Bonobostudija. To je prva takva suradnja u posljednjih 40 godina. Produkciju potpisuju Jelena Popović  i Vanja Andrijević, a film podupiru Hrvatski audiovizualni centar (HAVC) i Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Suradnja uspješnih glumaca

10-minutni animirani film Ježeva kuća vjerno slijedi slavni predložak Branka Ćopića, i to na tri jezika – narator hrvatske verzije je Rade Šerbedžija, engleske glumac Kenneth Welsh, a francuske glumica France Castel. Glazbu u filmu potpisuje Darko Rundek. Za animaciju su zaslužni Ivana Bošnjak i Thomas Johnson, a modeliranje lutaka djelo je spomenutih autora, uz redateljicu i scenaristicu Evu Cvijanović.

Priča koju su nam pričale naše bake

Priča o hrabrom Ježurki koji šumom povazdan luta dosad je već naučila brojne domaće generacije čitateljica i čitatelja da je vlastiti dom najljepši i najvažniji u životu, a očekuje se da će i ovaj animirani film, koji uspješno oživljava živopisne likove iz istoimene klasične basne, učiniti slično za gledatelje iz cijeloga svijeta.

Ovo je priča o temeljnom i univerzalnom konceptu koji je iznimno bitan u suvremenom kontekstu globalnog sela: dom može biti mjesto, ali i stanje uma koje dijelimo s drugima. Iskustvo domaćeg okruženja zajedničko je svim kulturama i generacijama, i uvijek je jednako važno. Taj prostor, koji nam ujedno služi kao utočište i odraz našeg identiteta, ključan je element ljudske egzistencije. To je razlog zašto danas, kada iza sebe imam mnogo različitih domova, ova priča i dalje odjekuje u meni jednako snažno kao nekada, u nekim vrlo drugačijim okolnostima, kada sam je kao dijete prvi put čula, rekla je Eva o novom animiranom filmu.

Izvor: PR članak

Komentari