Ljetno štivo prije skoka u more

Piše
Antonia Hrgović

Jun 17, 2016

Napokon dolazi vrijeme kad ćete moći zamijeniti skriptu i knjigu s pisanom građom koja vas zaista zanima, odnosno knjigom po vašem izboru! Ovo su neki od prijedloga koje biste mogli s guštom čitati ovo ljeto u hladu, uz zvuk zrikavaca i miris bora.

 John C. Parkin: j*** mi se: ČINI ONO ŠTO VOLIŠ

Zašto da se pravimo fini kad se upravo ovako (opravdano) osjećate nakon bombardiranja ispitnim rokovima i obavezama s fakulteta, koje će, dok čitate ovu knjigu na nekoj udaljenoj usamljenoj plažici ovoga ljeta, biti iza vas. Autor, skupa sa svojim prvijencem J*** mi se, nudi smjernice i dokaze za to kako je moguće u ovom samo jednom životu raditi ono što volimo i kako bi to trebalo biti nešto nužno, a ne iznimno. Pomaže riješiti se uvriježenih pesimističnih razmišljanja, kao što je Nemoguće je zarađivati radeći na onome što voliš i slično, a svoju poduzetnu, hrabru i optimističnu filozofiju provodi i u stvarnom životu, na svojim j*** mi se tečajevima.

Ovo štivo će, ako ništa drugo, dobro doći kao odličan ispušni ventil, a možda i kao poticaj u mijenjanju (na bolje!) nekih životnih navika.

Kristina Gavran: Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu

Osim što ovim prijedlogom propagiramo hrvatsku književnost (čitajmo hrvatsko 🙂 ), između 18 priča koje nudi ovo, na prvi pogled putopisno, štivo, teško da nećete pronaći nešto za sebe. Osim likova i radnje, varira i mjesto odvijanja svake priče, što pridonosi šarolikosti, svježini i nepredvidljivosti sadržaja. Priče su tematski raznolike, od ljubavnih i obiteljskih odnosa, do društvenih i osobnih preokupacija, a svaka od njih je na svoj način nedorečena i nijedna nema svoj definitivan završetak. No, što uopće ima svoj definitivan završetak u stvarnosti?

Bilo kiša, bilo ljeto, Indija, Berlin ili Babina Greda, ova knjiga se čita u svim prilikama jer nikad nije kasno saznati zašto Turizam mora umrijeti, koja je to Najljepša kuća u kraju ili Gdje nitko tu ne dolazi, koji su samo jedni od naslova priča ovog živopisnog štiva.

Anne Berest, Audrey Diwan, Caroline De Maigret, Sophie Mas: Kako biti Parižanka u svakoj prilici

Ovo hrvatsko izdanje bestsellera magnetski privlači već samo svojim naslovom. Ovdje se ne radi o nekim romantičnim pričicama ili o strastvenim ljubavnim sastancima na ulicama Pariza. Ovo je nešto posve drugo – Pariz i nedostižan šarm njegovih zaštitnica, Francuskinja, iz prve ruke. Naime, četiri autorice iz naslova su uspješne Francuskinje, koje u ovom nezaobilaznom štivu nude svoje stavove, razmišljanja i iskustva o muško-ženskim odnosima, ljepoti, modi, stilu, kulturi i o francuskom načinu života. One su te koje nam pričaju kako je to za njih biti Parižanka, i to bez dlake na jeziku, rušeći mnoge stereotipe o Francuskinjama i prikazujući mane i nedostatke.

Ako vam Pariz nije mjesto odredišta ovog ljeta – ovo je definitvno najbliže što ćete mu doći. Bon voyage !

ljetno štivo

Naslovna foto: LWYang, Flickr

Tri knjige koje ćete pročitati u jednome dahu!

Komentari